Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A bt szervezetéről 2. A bt ügyvezetése

A bt szervezetéről 2. A bt ügyvezetése 

Bt alapítása után a társaság irányításával kapcsolatos olyan döntések meghozatalára, melyek nem képezik a tagok kizárólagos hatáskörét egy vagy több vezető tisztségviselő jogosult dönteni. A társaság vezető tisztségviselőjét, vezető tisztségviselőit bt alapítása során a létesítő okiratban kell feltüntetni.

Vezető tisztségviselői posztot csak az a nagykorú személy töltheti be, akinek cselekvőképességét ezen ügy vonatkozásában nem korlátozták. Nem válhat továbbá ügyvezetővé az sem, akit jogerős bírói ítélet alapján szabadságvesztésre ítéltek, foglalkozásától eltiltották. Feladatait személyesen köteles ellátni. Feladatai körébe tartozik a bt tagjai számára a működéssel kapcsolatos teljeskörű tájékoztatás, a cég irataiba való betekintés biztosítása, melyet bizonyos esetekben titoktartási nyilatkozat megtételéhez kötheti. A tájékoztatás és az iratokba való betekintés korlátozható annyiban, amennyiben az üzleti titkot sértene.  

Tevékenységének gyakorlása során a társaságnak okozott károkat köteles megtéríteni a szerződésszegéssel okozott károkért való felelősség alapján.

Vezető tisztségviselői tagsági jogviszonya megszűnhet az alábbi esetekben:

a) visszahívással,

b) vezető tisztségviselő lemondásával,

c) a megbízás idejének lejártával határozott idejű megbízási jogviszony esetén,

d) feltételhez kötött megbízás esetén a feltétel bekövetkeztével,

e) cselekvőképességének ezen ügykörben való korlátozásával,

f) összeférhetetlenségi ok felmerülésével, ha a kiváltó okot a felhívás ellenére nem szüntette meg,

g) jogi személy vezető tisztségviselő esetén jogutód nélküli megszűnésével, természetes személy esetén halálával. 

0 Tovább

A bt szervezetéről 1. Taggyűlés

A bt szervezetéről 1. Taggyűlés 

Bt alapítása után a társaság legfőbb döntéshozó szervének, a taggyűlésnek az összehívására kerül sor. A taggyűlésnek jelentős szerepe van a cég működéséhez szükséges döntések meghozatalában, azon valamennyi tag jogosult részt venni. Ez vonatkozik a betéti társaság kültagjaira is. A taggyűlés hatáskörébe tartozik a társaság üzleti és személyi kérdésekben való döntések meghozatala. Bt alapítását követően meg kell alakítani a taggyűlést, azaz a vezető tisztségviselőnek össze kell hívni. A bt összehívásának, illetve annak hogyan zajlik le egy taggyűlés nincsenek külön meghatározott szabályai.

Az általános hatásköri szabályokat törvény állapítja meg, azonban egyes kérdések eldöntéséről a tagok gyűlésének 3-4-es szótöbbségével magához vonhatja és határozhat.

A társaság tagjainak döntése kétféleképpen születhet meg, taggyűlés tartásával vagy taggyűlés tartása nélkül. A döntéshozó szerv akkor határozatképes, ha a szavazatokkal rendelkezők több mint a fele jelen van az ülésen és nem tartózkodik a szavazástól vagy egyéb más eset nem zárja ki a szavazati jogosultságát.

Az ülés tartása nélküli taggyűlés tartása akkor eredményes, ha a döntéstervezetre visszaérkezett szavazatok szintén az összes leadható szavazatok felét képezik. Azonban, ha bármely tagnak igénye merülne fel az ülés megtartására, a vezető tisztségviselőnek kötelező a taggyűlést összehívni. 

0 Tovább

Bt alapítás - Felügyelőbizottság

A felügyelőbizottság feladata

A bt alapítás témakörén belül még nem esett részletesen szó a felügyelőbizottságról, pedig  nagy jelentősége van a cég működésében, fogalmazhatnám úgyis, hogy a zavartalan működésében. Bt alapítás után nagy szerepe van a felügyelőbizottságnak.

A felügyelőbizottság a legfőbb szerv részére ellenőrzi az ügyvezetés munkáját, illetve köteles lesz megvizsgálni a legjelentősebb üzleti jelentéseket. Az éves beszámoló elfogadásával kapcsolatosan a törvény hangsúlyozza a felügyelőbizottság szerepét. Ebben a kérdésben ugyanis a legfőbb szerv csak a felügyelőbizottság írásos jelentése alapján határozhat. A felügyelőbizottság állásfoglalása nem köti a legfőbb szervet, de annak véleményét a döntést megelőzően ismernie kell.

Amennyiben a felügyelőbizottság úgy ítéli meg, hogy az ügyvezetés tevékenysége jogszabályba vagy a létesítő okiratba, legfőbb szerv határozatába ütközik, vagy egyébként sérti a gazdasági társaság érdekeit, akkor a felügyelőbizottság jogosult összehívni a legfőbb szerv ülését a szükséges határozat meghozatala érdekében.

A felügyelőbizottság működése

Bt alapítás ha megtörtént fontos tisztában lennünk, hogyan működik a felügyelőbizottság. A felügyelőbizottság egy testületi szerv, tagjainak száma meghatározott, ami annyit jelent ebben az esetben, hogy három főből áll.

A felügyelőbizottsági tag megbízatása öt évre szól. A felügyelőbizottság bár testületi szerv, de az ellenőrzési feladatokat tagjai között megoszthatja. Ez lehet eseti jellegű, ami egy-egy feladat ellátására vonatkozik, de szólhat hosszabb távra is, amikor egyes ügycsoportok ellenőrzéséről van szó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felelősség is megoszlik a tagok között.

Az ellenőrzési feladatok megosztása csak célszerűségi, praktikussági szempontok miatt történhet, ami a felügyelőbizottsági tagok helytállási kötelezettségét nem érinti.

 

0 Tovább

(új) Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás

blogavatar

Ingyen Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás is, Budapesten és Újlengyelben.

Utolsó kommentek