Bt alapítás során fontos figyelembe vennünk a cégnevet, mivel számos követelményt állítanak elénk a cégnév megválasztásánál. A cégnév meghatározásánál három elvet kell figyelembe vennünk elsődlegesen a bt alapítás folyamán. Ezek a következők lennének: a cégvalódiság elve, a cégszabatosság elve és végül a cégkizárólagosság elvét.

 

A cégvalódiság elve

Arra vonatkozik, hogy csak a valóságnak megfelelő adatok szerepelnek a cégnévben, amelynek a cég tényleges formáját kell, hogy tükrözze. A  tények,  még véletlenül sem kelthetnek olyan látszatot, ami megtévesztő lehetne. Magyarán szólva ez azt jelenti, hogy a bt alapítása során a cégnév nem lehet valótlan, megtévesztő sem félrevezető ezt a cégbíróság a cégbejegyzés során vizsgálja méghozzá hivatalból. Cégbejegyzés után hivatalosan is kész a bt alapítása. Cégvalódiságnak két alapvető kritériuma van az egyik, hogy a cég nevében fel kell tüntetni a cégformát és az elnevezésnek természetesen, muszáj valósághűnek lennie.

 

A cégszabatosság elve

Azt jelenti, hogy a cégnévnek pontosnak, helyesnek illetve világosnak könnyen értelmezhetőnek kell lennie. A cégnévben csak és kizárólag magyar szavak szerepelhetnek és ennek megfelelően a magyar helyesírási szabályoknak megfelelően, kell azt megfogalmazni. A vezérszóra egyedül nem vonatkozik az előbbi kitétel miszerint a bt alapítása során a cégnevében csak magyar szavak lehetségesek. A nyelvhelyesség követelményét szolgálja továbbá az a tilalom is, amely a rövidítést nem engedi a cégnévben. Csak és kizárólag a vezérszó és a cégforma esetén. Ebből kifolyólag sem, a tevékenység sem a lehetséges üzleti jelző nem rövidíthető és az összevonás sem lehetséges.

 

A cégkizárólagosság  elve 

Azt jelenti, hogy a cégnévnek az ország területén bejegyzett más cég nevétől egyértelműen különböznie kell. Ettől eltérni nem szabad, ha még is az hátrányokkal érhet minket. Bt alapítása során fontos megjegyeznünk, hogy a cégnév összetéveszthetősége tilalmának területi hatálya csak Magyarországra terjed ki, azaz ez azt jelenti, hogy nem ütközik a cégkizárólagosság elvébe, ha netalántán külföldön bejegyzett cég nevét kívánjuk bejegyeztetni vagy akár lefoglalni. A cégkizárólagosság elve természetesen érvényesül a rövidített nevekkel kapcsolatban is. A rövidített cégnevet a cégbíróság vizsgálja. Méghozzá olyan szempontból, hogy különbözik-e az ország területén működő már bejegyzett vagy akár bejegyezni kért cégek rövidített nevétől. Bt alapítása közben vegyük az előbbi három elvet figyelembe.