Ma a felszámolóbiztosról és a felszámolási eljárásról írok részletesebben.

Tudom, hogy amikor megtörténik a Bt alapítás, akkor senkinek nem jut eszébe, hogy egyszer majd talán meg kell szüntetni a cégét.

A felszámolási eljárás során a gazdasági társaság megszűnik egy hosszabb folyamat eredménye képpen.

A Polgári Törvénykönyv 2014. március 15-én több változást hozott, közöttük a felszámolási eljárás kérdését is. A felszámolási eljárás során a cégnyilvántartásban történik változás.

A gazdasági társaság neve mellé bekerül egy jelzés. A jelzés a „fa”, ami azt jelenti, hogy felszámolás alatt.

Ez az eljárás egyik kötlező kelléke. Azért, mert a cégnyilvántartásban történő jelzés feltüntetésével a közhitelességet próbálják biztosítani.


Ez azért szükséges, mert, hogy ha a társaság egyik partnere úgy dönt, hogy utána néz az adatainak, akkor látni fogja, hogy mikor mi változott és milyen eljárás alatt áll.
A cégmódosítás teljesen díjtalanul történik, amelyről az eljárást lefolytató bíróság gondoskodik.

Kik azok, akik indíthatnak egy ilyen eljárást?

Az eljárást kezdeményezheti a szóban forgó társaság is, de a társaság hitelezői is nyújthatnak be erre vonatkozólag keresetet.

Mi történik az eljárás lefolytatása alatt?

Amikor megkezdődik az eljárás, akkor nem csak a felszámolás alatt jelzőt kapja meg a gazdasági trsaság, de még a vezető tisztségiselő jaogait is korlátozzák.

A korlátozás a vagyoni nyilatkozatok tekintetében realizálódik. Tehát, összehívhatja a legfőbb szervet, de vagyoni nyilatkozatot nem tehet.

Helyette a felügyelőbiztos teszi ezt meg. Ettől nem válik a felügyelőbiztos a társaság tagjává, mindössze csak ő képviseli a céget a vagyoni részeknél.

Természetesen az eljárás vége az, hogy a társaság megszűnik. A megszűnés jellege pedig, jogutód nélküli megszűnés.