A mai témánk a Bt alapítás keretei között, a cégnyilvántartás.

Amit elöljáróban fontos tudni a cégnyilvántartásról, az az, hogy a cég adatai a Bt alapítás során bekerülnek egy nyilvántartásba. Ebben a nyilvántartásban találjuk meg, hogy a cég mikor lett bejegyezve, ki a tulajdonos, ki az ügyvezető, kik a tagok, mi a cég székhelye, valamint, hogy mi a cégjegyzékszáma és az adószáma.

Ezeket minden egyes gazdasági társaság típusnál nyilvántartják.

A cégnyilvántartás adatai mindig naprakészek. A nyilvántartás lényege az, hogy a közhitelességet biztosítsa, valamint meg legyen az átláthatóság a gazdasági társaságok terén is.

Ezt a jogintézményt, a 2006. évi V. törvény szabályozza.

A törvény a következőképpen szabályozza a cégnyilvántartást.

A nyilvántartás két részre oszlik. Az egyik rész maga a cégjegyzék. Talán ez az a rész, amelyet mindenki ismer és rengetegen használnak is. Ez egy teljesen ingyenes jegyzék, amelyhez az interneten keresztül bárki, bármikor hozzáférhet.

Itt ugyanis arról van szó, hogy minden egyes cég tartozik egy illetékes cégbírósághoz. Ez a cégbíróság cégalapítás, esetleg Bt alapítás során rengeteg adatot kér, igazolást, meghatalmazást, aminek a mindenki számára lényeges adatokat bevezetik, ebbe a rendszerbe. Tehát a cégjegyzék tartalmazza a tételes adatait a társaságnak.

A cégnyilvántartás második részét, a következő cikkben folytatom.

De addig is, hadd ajánljak a figyelmükbe egy olyan megbízható vállalkozást, amely Bt alapítást is bonyolít.