A korábbi cikkemben ígértem, hogy a bt alapítás során felmerülő iratokat, dokumentumokat fogom ismertetni ebben a cikkemben.

Adatfelvétel

A cégalapítás, cégmódosítás első lépése az alapítandó cég adatainak meghatározása, megadása. Ezen adatok a cég neve, cégforma (Kft., Bt., Zrt.), cég székhelye, e-mail címe, a tagok neve és vagyoni hozzájárulásuk mértéke, az alapítandó cég jegyzett tőkéjének összege stb.

Iratkészítés

A megadott cégadatok alapján a szükséges iratokat az eljáró ügyvéd készíti el.

Dokumentumok aláírása következik az iratkészítés után

Miután az iratok elkészültek, az aláírás a cégben minden érintett fél egyidejű megjelenésével, az eljáró ügyvéd jelenlétében történik. Az érintetteknek megfelelő okmányokat vinniük kell a dokumentum aláírásához
Az iratok elküldése a Cégbíróságnak: Az cégiratok benyújtása a Cégbíróságra elektronikus úton történik, mely az eljáró jogi képviselő feladata és felelőssége.

A cégiratok átvétele

A Cégbírósági bejegyezést követően az új cég az eljáró ügyvédtől vehető át.

Ha bt alapítás sikeres volt, akkor a további teendők kötelezőek lesznek

Ilyen például a bt alapítás után könyvelőt kell választanunk magunknak. Ezután számlavezető bankra lesz szükségünk. Majd a törzstőkét be kell fizetni a bankszámlánkra. Bt alapítás után további engedélyeket és törvényben előírt bejelentési kötelezettségeink adódhatnak.
A cégiratok elektronikus benyújtása a Cégbíróság felé lehetővé teszi, hogy amennyiben a cégalapításhoz szükséges személyi és tárgyi feltételek rendelkezésre állnak, a cégbejegyzés akár már az adatfelvétel napján is megtörténhet.
A következőkben szeretném ismertetni, hogy a betéti társaság tagjaira milyen szabályok vonatkoznak, hogy akik bt alapítás előtt állnak tisztában legyenek vele és természetesen a már bt tagok is.