Bt alapítás - Kötelező módosítás

A Bt alapítás, kötelező módosítás témánkkal haladunk tovább.

Sok mindent sikerült átbeszélnünk a kötelező cégmódosítással kapcsolatban az elmúlt két cikkben. Megjegyzem, hogy ezek a legvitatottabb kérdések.

Beszéltünk a határidőről, az azzal járó pénzbüntetésről, a szerződésminta lényegéről is, de ami még nem került szóba, az a vezető tisztviselő megnevezése, és a gazdasági társaságokról szóló törvényre való utalás.

Nézzük először a tisztviselő kérdését.

Akik anno Bt alapítás során választottak vezető tisztségviselőt, azok az üzletvezető megnevezést használták az iratokban. Na ez viszont módosítás köteles, mert a hatályos Polgári Törvénykönyvben már egy új elnevezés van, és az az ügyvezető. Ezt mindenképpen meg kell változtatni, és csatolni kell az új aláírás-mintát, és minden hozzá tartozó iratot is. Ennél garantáltan kell változtatni, függetlenül attól, hogy mikor történt a Bt alapítás.

Az utolsó, ami maradt az az, hogy mi történik a gazdasági társaságokról szóló törvénnyel. A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága azt mondta, hogy annál a társasági szerződésnél, ahol konkrétan meg vannak nevezve a gazdasági társaságról szóló törvény egyes rendelkezései, azt mindenféleképpen be kell adni változásbejegyzésre.

Viszont!

Akkor, hogy ha a gazdasági társaságokról szóló törvény csak utalás szinten, általánosan van hivatkozva, akkor maradhat a társasági szerződésben.

Tehát ezek voltak a fontos tudni valók, amelyeket senki nem tudott, sajnos annak köszönhetően, hogy nem történt megelőző jellegű tájékoztatás ezeket érintően.