Beszéljünk ma egy kicsit a Bt alapítás egyik fontos lépéséről, az ügyvezető kinevezéséről.

Mostanában ez egy elég aktuális téma, hogy ki lehet ügyvezető egy betéti társaságban és ki nem. Milyen okokat érdemes figyelembe venni a vezető tisztségviselő kinevezése során.

Szerencsénkre az Igazságügyi Minisztérium kiadott erről egy álláspontot, amit nyugodtan vehetünk készpénznek, és ehhez mérten alakíthatjuk a Bt alapítás teendőinket.

A Polgári Törvénykönyv betéti társaságokra vonatkozó rendelkezése szerint, az operatív feladatok ellátását, a beltag látja el, valamint a társaság üzleti tevékenységét is. Ebből kiindulva nem lehet a kültag ügyvezető.

A Polgári Törvénykönyvnek szintén van egy olyan rendelkezése, amely általánosságban foglalja össze mindazt, amit a gazdasági társaságokról tudni kell.

Itt van egy olyan rendelkezés, hogy a gazdasági társaságok szerződéses szabadsággal rendelkeznek, a szervezeti és a működési szabályukat illetően. Vagyis, a társasági szerződés megalkotása során szabadkezet kapnak a társaságok.

Innentől kezdve igazából a kültagot is nyugodtan kinevezhetjük ügyvezetőnek, mert nem törvényellenes, a szerződéses szabadság deklarálása miatt.

A következő Bt alapítás bejegyzés a kültag vezető tisztségviselőnek való kinevezésének, az előnyét és hátrányát vesszük nagyító alá.