Most pedig a bt alapítás folyóján evezzünk tovább. Előző cikkeimből megtudhatták milyen változások következtek be 2014-ben a bt alapítás során, több cikken keresztül vezettem le a cégnév fontosságát azokból választ kaphatnak a cégnévvel szemben állított elvárásokkal kapcsolatos kérdéseikre továbbá szó esett a bt alapításához szükséges okiratokról, dokumentumokról illetve a KATA is kibontásra került. Manapság Magyarországon egyre inkább választjuk ezt a cégformát cégalapítás során.

A Betéti társaság, vagyis röviden csak Bt. A Bt jogi személyiség nélküli jogalany, de ezt megváltoztatja az új Ptk. vagyis a Bt is jogi személy lett 2014. március 15-től. Tehát a cégalapítás egyik lehetséges kimenetele egy Bt kereteiben ölthet testet. A bt alapítás társasági szerződéssel valósulhat meg. A társasági szerződésről bővebben olvashat korábbi cikkemben.

A Bt legalább egy beltagból és legalább egy kültagból áll. Arra vállalnak kötelezettséget, hogy üzletszerű közös gazdasági tevékenységet folytatnak a bt alapítás után. Ha egy beltag van – több is lehet – akkor az ő felelőssége korlátlan, tehát teljes vagyonával felel, nem csak azzal, amit bevitt a cégbe a cégalapítás során. Ám kültagként is részt vehet valaki a betéti társasági formában. A kültagnak már jelentősen kisebb a felelőssége, mint a beltagnak. Tehát a kültag csak azzal a vagyonnal felel, amit a Bt.-be bevitt a társasági. Ez általában körülbelül néhány száz ezer forint.