Mint már az előző cikkemben is ígértem most leírom, hogy milyen változások történtek 2014. tavaszától a bt alapítás kapcsán.

Az új Ptk. a bt alapítást is érinti

Ez alapvetően két dolgot jelent mint már említettem korábbi cikkemben is, hogy változnak a bt alapítás, a bt, mint cégforma szabályai valamelyest illetve a kft alapítások száma nagy valószínűséggel csökkenni fog amelynek oka, hogy a  kft törzstőkéjének minimuma jelenősen megemelkedett. Ez jelenleg azt jelenti, hogy az új szabály miatt a törzstőkének legalább hárommillió forintnak kell lennie, ami az előző törzstőkét igencsak meghaladja. Ebből kifolyólag arra a következtetésre juthatunk, hogy többen fognak a bt alapítás mellett dönteni.

A bt-nek szintén ügyvezető fogja ellátni a vezetését, mely csak beltag lehet. A betéti társaság fogalma változatlan a március 15-én hatályba lépő új Polgári törvénykönyvben. A beltag korlátlanul, míg a kültag csak a vagyoni betétével felel a társaságnak. A Ptk rendkívül keveset ír a bt alapítás változásáról mivel azt vallja, hogy a közkereseti társaságok (kkt.-k) szabályait kell alkalmazni ezekre is.

Fontos megemlíteni, hogy  a kültag nem lehet a társasági vezető tisztségviselője az új Ptk szerint. Ha a beltag kültaggá válik, még 5 évig korlátlanul felel a társaságnak az új státuszba lépés előtt keletkezett tartozásaiért. Következő cikkemben a bt alapítás során felmerülő iratokat fogom ismertetni illetve a bt alapítás menetét írom le.