A Bt alapítás érvényességi kellékéhez tartozik az, hogy mindenképpen lennie kell egy kültagnak és egy beltagnak. Ma a beltagról írók részletesebben.

Tudni kell, ha valaki beltag szeretne lenni, hogy ez a személy korlátlan felelősséggel tartozik. Miért tartozik felelősséggel? A vállalt kötelezettségek irányába tartozik saját vagyona terhére. Ez azt jelenti, hogy ha olyan kötelezettséget vállal a Bt alapítása során létrejött gazdasági társaság, amelyet nem tud fedezni, akkor a további kötelezettségekért a beltag vállalja a felelősséget.

A beltag a cégnek a vezetője. Ezzel tehát sokak számára tiszta lehet, hogy az üzletvezetői és a képviselői feladatok is a beltag személyében központosul.

Kérdés, hogy a kültag is lehet-e cégvezető. A válasz erre az, hogy abban az esetben a kültag is gyakorolhatja a fent említett jogokat, ha arra a létesítő okirat külön felhatalmazza. Tehát nem lehetetlen, de nem is automatikus.

A beltag ezenkívül, szignalizációs joggal rendelkezik, valamint a szerződéseket is ő írja alá.

A Bt alapítás során megnevezett beltag sok mindenért felel. Felel többek között a tételes anyagi elszámolásért, a leltárért, a jogszerű gazdálkodásért, azért, hogy az üzlet minden lépése zökkenő mentes legyen, valamint a gazdasági társaság jogszerű működéséért.

De, ha mindez nem lenne elég, akkor felel még az áruk beszerzéséért, azoknak az előírásáért, valamint ezen áruk értékre bocsátásáért. És végezetül irányítja és szervezi a betéti társaság működését.

A beltag köteles a taggyűlésen személyesen részt venni. ugyanez vonatkozik a kültagra is.

Érdemes olyan személyre bízni ezeket, aki felelősségteljes és becsülettel elvégzi a rá kiszabott feladatok összességét.