A mai cikkben, egy igazán aktuális témával foglalkozunk a Bt alapítás blogban.

Megnézzük, hogy a kültag kinevezhető –e ügyvezetőnek a Bt alapítás során, valamint, hogy melyek a pro és kontra érvek.

Ezzel kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium Gazdasági Kodifikációs Főosztálya adott egy állásfoglalást.

Mondanom sem kell, hogy ezt az állásfoglalást nyugodtan vehetjük útmutatónak, arany szabálynak.

Kérdéses a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján, hogy mi a helyzet a kültag és vezető tisztségviselő viszonyát illetően.

Mindennek vannak negatív és pozitív következményei, amelyekkel számolni kell, minden egyes társaság alapítás során, amikor vezető tisztségviselőt választunk. De kezdjük inkább az elejéről.

Sokan azt gondolták, és nem alaptalanul, hogy a kültag nem lehet ügyvezető, mert a Polgári Törvénykönyv Harmadik könyvének egyes rendelkezése szerint, megállapítható egy általános modell, amely alapján a beltag a felelős a társaság üzleti tevékenységéért, és az operatív feladatok ellátásáért.

Ebből a bizonyos rendelkezésből teljes joggal azt a következtetést vonhatjuk le, hogy vezető tisztségviselő csak a beltag lehet.

Viszont van egy teljesen másik, általános szabály, amely a gazdasági társaságokra vonatkozik, mely szerint a társaságok tagjai szerződési szabadsággal rendelkeznek. Pontosan emiatt a bekezdés miatt mondhatjuk el, hogy a kültag bizony kinevezhető ügyvezetőnek a Bt alapítás során.

A következő cikkben megnézzük, hogy mik is pontosan a pro és kontra érvek, mi miatt kell aggódni, ha a kültag vezető tisztségviselő.

Ha bármi egyéb kérdésük van vagy a Bt alapítás -on gondolkodnak, akkor keressék fel bátran ezt a szolgáltatót.