Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A betéti társaság székhelye - telephelye

Bt alapítása során kell, hogy válasszunk cégünknek székhelyet. De mi az a székhely? Mire szolgál? Miért fontos a székhely? A székhely az ahol található a cég bejegyzett irodája, a levelezési címe, az a hely, ahol a hivatalos iratokat rátolják egyben. Kötelező a székhelyét cégtáblával kijelölni.

A betéti társaság telephelye

Bt alapítása alatt a telephely megadása nem kötelező az alapító okiratnak nem szükséges tartalmazni ám azt fontos leszögeznünk, hogy a telephelynek más címen kell lenni-e mint a fentebb említett bt társaság székhelye.

Vajon akkor ezek szerint bárhol lehet a telephelyünk? Sajnos nem meg kell egyeznie azzal a településsel ahol a székhely is található a fentiekben említettek csak arra utalnak, hogy nem kell egy címen lennie. Akár lehet a szomszédjában is.

Bt alapítás során a két tagon kívül szükség van üzletvezetőre. Az üzletvezetés és ügyvezetés nem ugyanaz. Üzletvezető a beltag szokott lenni, bár van lehetőség arra is, hogy kültag is legyen üzletvezető. Az üzletvezető jegyzi a bt alapítás után a céget, ő képviseli a bt-t harmadik személyekkel szemben, hatóságokkal szemben, ő ír alá a cég nevében. Alaphelyzetben az üzletvezetőn kívül senki sem képviselheti a betéti társaságot.

Bt alapítás esetén figyeljen oda arra, hogy ki legyen az üzletvezető, általában olyan személyt szoktak választani, ahol a járulékfizetés alacsony azaz akinél a legkevesebbet kell fizetni illetve legyen megbízható személy hisz ez sem elhanyagolható tényező a bt alapítás kapcsán.

0 Tovább

Bt alapítás előnyei

Milyen előnyök érhetnek minket bt alapítása során? Miért döntsünk a bt alapítása mellett 2014-ben?

Először is rendkívül kedvező az, hogy nincsen megszabott indulótőke, amellyel a bt működését meg lehet kezdeni. Így olyanok is vállalkozásba tudnak kezdeni, akik esetleg nem rendelkeznek elegendő tőkével  és vagyonnal. Ez már egy hatalmas előny például a kft-vel szemben mert az új Ptk bevezette a 3 millió forintos  törzstőkét.

Illetve ha már a bt alapítás előnyeinél tartunk nem feledkezhetünk meg az osztalék kérdéséről sem, ugyanis a  tagok maguk döntik el, hogy akarnak-e osztalékot kivenni, avagy sem. Szintén a tagok döntik el, hogy ki lesz beltag és ki lesz kültag, amely később módosítható.

Természetesen minden jóban van valami rossz, pár szót ejtenünk kell a negatívumokról is.  A beltag teljes vagyonával köteles helytállni és sajnos fent áll az a kockázati lehetőség is,.hogy  a beltag elveszíti mindenét., illetve nagyon fontos ,még az is, hogy a tagok létszáménak száma minimum kettő kell, hogy legyen, hiszen mint tudjuk egyedül senki nem tud bt alapítást véghezvinni.

Minimum 2 fő szükséges a bt alapítása során de ezt már természetesen a korábbi cikkekben bővebben kifejtettem.

0 Tovább

Cégnév jelentősége, összetevői

Bt alapítása során rendkívül fontos a jól megválasztott cégnév.

De mi is az a cégnév?

A Ptk. kimondja, hogy mindenkinek joga van a névviseléshez, tehát a cégeknek és ezen belül a gazdasági társaságoknak is van nevük ez a cégnév. A cég saját elnevezése (cégneve) alatt vesz részt különböző jogviszonyokban más jogalanyoktól, saját tagjaitól elkülönülten, a már emlegetett jogképesség illetve a jogalanyiság a cégnévhez szorosan  kapcsolódik. A gazdasági társaság a cég neve alatt köthet szerződéseket, illetve szerezhet tulajdont és indíthat pert, ám perelhető is!  A cégnév hordozza magában  a cégek legalapvetőbb ismérveit. A cégnév a cégek vonatkozásában alapvető funkciókat tölt be. A következőkben a bt alapítás egyes szabályait vesszük át a cégnevekre nézve.

Cégnév összetevői

Bt alapítás előtt állóknak fontos, hogy alaposan jól megfontoltam válasszanak cégnevet. A cégnévnek vannak kötelező elemei, illetve lehetséges elemei is vannak. A cégnévnek a választott cégforma megnevezését és minimum a vezérszót kell tartalmaznia, tehát a cégnév kötelező tartalmi elemei sorrendben a vezérszó és a cégforma.

Mi is az a vezérszó? Milyen funkciót tölt be a vezérszó a cégnevünkben?

Nos, a vezérszó a cégnév alaki funkcióját valósítja meg, illetve elősegíti a cég azonosítását is amely fontos a bt alapítása után. Fontos, hogy a vezérszó különbözteti meg a cégünket más cégektől. A vezérszó olyan rövidítés, mozaikszó, avagy kifejezés, amely a cégnévben az első helyen áll, mint már fentebbiekben is említettem. Tehát a cégnévben az alapvető tevékenység és a cégforma meghatározását, megelőző szót/szavakat tekintjük vezérszónak.

 A többes szám arra utalt, hogy a vezérszó lehet önálló tartalommal bíró szó, de akár szavak is vagy szókapcsolatok. Vezérszó lehet a cégtulajdonos neve is akár véleményem szerint a legtöbben így alkalmazzák. Fontos, hogy a cégnévben fel kell tüntetni a cég főtevékenységét.

A cégnévben legelöl a vezérszónak, a legvégén pedig a cégformának kell állnia és a kettő közé  ékelődhet be a cégnév fakultatív elemei.

0 Tovább

(új) Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás

blogavatar

Ingyen Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás is, Budapesten és Újlengyelben.

Utolsó kommentek