Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bővebben a kisadózó egyéni vállalkozásról – KATA

Bt alapítása előtt állóknak fontos, hogy tisztában legyenek a KATA-val.

Ki lehet kisadózó vállalkozó?

Lehet például egyéni vállalkozó, akár egyéni cég illetve kizárólag természetes személy tagokkal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság is. De, ha már szót ejtettünk arról hogy ki lehet,akkor természetesen említsük meg azt is, hogy ki nem lehet kisadózó vállalkozó. Elsősorban nem lehet kisadózó vállalkozó  az, akinek 100.000 forintot meghaladó adótartozása van, ám ha ezt a tartozását rendezi,azaz befizeti az elmaradását akkor már ő is lehet kisadózó vállalkozó. Szintén nem lehet kisadózó vállalkozó az aki az adott évben ingatlan bérbeadásából hozzájutott bevételhez. Ha megszűnt a kisadózó státusza akkor két év leteltével lehet újra. Az a vállalkozás sem lehet kisadózó vállalkozás amelynek adószámát 2 éven belül törölte az adóhatóság.

Ki indítson kisadózó vállalkozást?

Akinek éves szinten 6.000.000 Ft alatt van az árbevétele. Több vevőkörrel rendelkezik. Továbbá megtudja oldani azt, hogy alacsony költségekkel tudjon dolgozni és természetesen, hogy nyereség legyen a nagyobb része a bevételének.

0 Tovább

Bt alapítás – KATA adózás 2014

Mi is a KATA?

A bt alapítás során a Kata rendkívül nagy jelentőséggel bír ezért is kell alaposabban megismerkednünk vele. Kata amellett, hogy egy szép női név, van neki egy másik jelentése is méghozzá a kisadózó vállalkozások tételes adója . 2013. április 1-jétől ugyanis változás állt be e tekintetben is, ugyanis  2014-ben pedig a főállású kisadózó fogalmában történt változás. A Kata egy egészen új adózási forma amelyet 2013-ban vezettek be. A célja elsősorban az, hogy a kisadózók adózását egyszerűsítse és átláthatóbbá tegye. Aki ezt az adózási formát választja, annak egy tételes összeget kell befizetnie, amely kiváltja a többi kisadózót terhelő adót.

Így nem lesz főállású kisadózó az a személy:

  • aki egyidejűleg fennálló több munkaviszonnyal is rendelkezik, és ezek együttes időtartama a heti 36 órát eléri,
  • valamint az sem, aki más vállalkozásában főállású egyéni vagy társas vállalkozóként már biztosított
  • és az sem aki egy másik kisadózói vállalkozásban főállású kisadózó

 

2014-ben éppen azért teszik le sokan a voksukat a bt alapítás mellet, mert ennek az adózási rendszernek köszönhetően sokkal kevesebbet kell fizetni, hiszen a korábbi 50.000 forint helyett most csak a felét, tehát havi 25.000 forintot kell majd adófizetésre költeni.

 

A kisadózó vállalkozás ezzel mentesül:

  • a vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó alól
  • a társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése alól
  • szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése alól
  • a személyi jövedelemadó, járulékok és az egészségügyi hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése alól
0 Tovább

A betéti társaság cégneve

Bt alapítása előtt fontos a megfelelő cégnév kiválasztása. 

Milyen a megfelelő cégnév?

A cégnévnek kötelező tartalmaznia a kiválasztott cégforma megnevezését vagy a „betéti társaság” vagy annak rövidítése bt-t kell tartalmaznia. Rendívül fontos megjegyezni, hogy a cégnévnek különböznie kell az ország területén bejegyzett más cég elnevezésétől. Tehát két egyforma elnevezésű bt nem lehetséges. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ezen rendelkezés nem csupán a cégnevek szószerinti teljes névazonosságának tilalmát jelenti, ugyanis a cégnévnek nemcsak a többi cégnévtől történő megkülönböztetésre kell alkalmasnak lennie, hanem a cégnevek összetéveszthetőségét is ki kell küszöbölnie. Tehát törekednünk kell arra a bt alapítása során, hogy még az esélyt se adjuk meg arra, hogy hasonló vagy ugyanazt a nevet adjunk a cégünknek alapításkor.

Fontos megemlítenünk ha a kültag adja a saját nevét a cégnévhez akkor ő is, a beltaghoz hasonlóan korlátlanul fog felelősséggel tartozni a cégért! A beltaggal azonos módon felel a kültag, ha neve szerepel a társaság cégnevében.

A kültag, a társaság üzletvezetésére és képviseletére csak akkor jogosult, ha neve szerepel a társaság cégnevében. A tagok gyűlése (taggyűlés) tevékenységében azonban a kültag is részt vesz.

0 Tovább

(új) Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás

blogavatar

Ingyen Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás is, Budapesten és Újlengyelben.

Utolsó kommentek