Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bt alapítás előnyei

Milyen előnyök érhetnek minket bt alapítása során? Miért döntsünk a bt alapítása mellett 2014-ben?

Először is rendkívül kedvező az, hogy nincsen megszabott indulótőke, amellyel a bt működését meg lehet kezdeni. Így olyanok is vállalkozásba tudnak kezdeni, akik esetleg nem rendelkeznek elegendő tőkével  és vagyonnal. Ez már egy hatalmas előny például a kft-vel szemben mert az új Ptk bevezette a 3 millió forintos  törzstőkét.

Illetve ha már a bt alapítás előnyeinél tartunk nem feledkezhetünk meg az osztalék kérdéséről sem, ugyanis a  tagok maguk döntik el, hogy akarnak-e osztalékot kivenni, avagy sem. Szintén a tagok döntik el, hogy ki lesz beltag és ki lesz kültag, amely később módosítható.

Természetesen minden jóban van valami rossz, pár szót ejtenünk kell a negatívumokról is.  A beltag teljes vagyonával köteles helytállni és sajnos fent áll az a kockázati lehetőség is,.hogy  a beltag elveszíti mindenét., illetve nagyon fontos ,még az is, hogy a tagok létszáménak száma minimum kettő kell, hogy legyen, hiszen mint tudjuk egyedül senki nem tud bt alapítást véghezvinni.

Minimum 2 fő szükséges a bt alapítása során de ezt már természetesen a korábbi cikkekben bővebben kifejtettem.

0 Tovább

Cégnév jelentősége, összetevői

Bt alapítása során rendkívül fontos a jól megválasztott cégnév.

De mi is az a cégnév?

A Ptk. kimondja, hogy mindenkinek joga van a névviseléshez, tehát a cégeknek és ezen belül a gazdasági társaságoknak is van nevük ez a cégnév. A cég saját elnevezése (cégneve) alatt vesz részt különböző jogviszonyokban más jogalanyoktól, saját tagjaitól elkülönülten, a már emlegetett jogképesség illetve a jogalanyiság a cégnévhez szorosan  kapcsolódik. A gazdasági társaság a cég neve alatt köthet szerződéseket, illetve szerezhet tulajdont és indíthat pert, ám perelhető is!  A cégnév hordozza magában  a cégek legalapvetőbb ismérveit. A cégnév a cégek vonatkozásában alapvető funkciókat tölt be. A következőkben a bt alapítás egyes szabályait vesszük át a cégnevekre nézve.

Cégnév összetevői

Bt alapítás előtt állóknak fontos, hogy alaposan jól megfontoltam válasszanak cégnevet. A cégnévnek vannak kötelező elemei, illetve lehetséges elemei is vannak. A cégnévnek a választott cégforma megnevezését és minimum a vezérszót kell tartalmaznia, tehát a cégnév kötelező tartalmi elemei sorrendben a vezérszó és a cégforma.

Mi is az a vezérszó? Milyen funkciót tölt be a vezérszó a cégnevünkben?

Nos, a vezérszó a cégnév alaki funkcióját valósítja meg, illetve elősegíti a cég azonosítását is amely fontos a bt alapítása után. Fontos, hogy a vezérszó különbözteti meg a cégünket más cégektől. A vezérszó olyan rövidítés, mozaikszó, avagy kifejezés, amely a cégnévben az első helyen áll, mint már fentebbiekben is említettem. Tehát a cégnévben az alapvető tevékenység és a cégforma meghatározását, megelőző szót/szavakat tekintjük vezérszónak.

 A többes szám arra utalt, hogy a vezérszó lehet önálló tartalommal bíró szó, de akár szavak is vagy szókapcsolatok. Vezérszó lehet a cégtulajdonos neve is akár véleményem szerint a legtöbben így alkalmazzák. Fontos, hogy a cégnévben fel kell tüntetni a cég főtevékenységét.

A cégnévben legelöl a vezérszónak, a legvégén pedig a cégformának kell állnia és a kettő közé  ékelődhet be a cégnév fakultatív elemei.

0 Tovább

Bővebben a kisadózó egyéni vállalkozásról – KATA

Bt alapítása előtt állóknak fontos, hogy tisztában legyenek a KATA-val.

Ki lehet kisadózó vállalkozó?

Lehet például egyéni vállalkozó, akár egyéni cég illetve kizárólag természetes személy tagokkal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság is. De, ha már szót ejtettünk arról hogy ki lehet,akkor természetesen említsük meg azt is, hogy ki nem lehet kisadózó vállalkozó. Elsősorban nem lehet kisadózó vállalkozó  az, akinek 100.000 forintot meghaladó adótartozása van, ám ha ezt a tartozását rendezi,azaz befizeti az elmaradását akkor már ő is lehet kisadózó vállalkozó. Szintén nem lehet kisadózó vállalkozó az aki az adott évben ingatlan bérbeadásából hozzájutott bevételhez. Ha megszűnt a kisadózó státusza akkor két év leteltével lehet újra. Az a vállalkozás sem lehet kisadózó vállalkozás amelynek adószámát 2 éven belül törölte az adóhatóság.

Ki indítson kisadózó vállalkozást?

Akinek éves szinten 6.000.000 Ft alatt van az árbevétele. Több vevőkörrel rendelkezik. Továbbá megtudja oldani azt, hogy alacsony költségekkel tudjon dolgozni és természetesen, hogy nyereség legyen a nagyobb része a bevételének.

0 Tovább

(új) Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás

blogavatar

Ingyen Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás is, Budapesten és Újlengyelben.

Utolsó kommentek