Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bt alapítás – KATA adózás 2014

Mi is a KATA?

A bt alapítás során a Kata rendkívül nagy jelentőséggel bír ezért is kell alaposabban megismerkednünk vele. Kata amellett, hogy egy szép női név, van neki egy másik jelentése is méghozzá a kisadózó vállalkozások tételes adója . 2013. április 1-jétől ugyanis változás állt be e tekintetben is, ugyanis  2014-ben pedig a főállású kisadózó fogalmában történt változás. A Kata egy egészen új adózási forma amelyet 2013-ban vezettek be. A célja elsősorban az, hogy a kisadózók adózását egyszerűsítse és átláthatóbbá tegye. Aki ezt az adózási formát választja, annak egy tételes összeget kell befizetnie, amely kiváltja a többi kisadózót terhelő adót.

Így nem lesz főállású kisadózó az a személy:

  • aki egyidejűleg fennálló több munkaviszonnyal is rendelkezik, és ezek együttes időtartama a heti 36 órát eléri,
  • valamint az sem, aki más vállalkozásában főállású egyéni vagy társas vállalkozóként már biztosított
  • és az sem aki egy másik kisadózói vállalkozásban főállású kisadózó

 

2014-ben éppen azért teszik le sokan a voksukat a bt alapítás mellet, mert ennek az adózási rendszernek köszönhetően sokkal kevesebbet kell fizetni, hiszen a korábbi 50.000 forint helyett most csak a felét, tehát havi 25.000 forintot kell majd adófizetésre költeni.

 

A kisadózó vállalkozás ezzel mentesül:

  • a vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó alól
  • a társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése alól
  • szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése alól
  • a személyi jövedelemadó, járulékok és az egészségügyi hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése alól
0 Tovább

A betéti társaság cégneve

Bt alapítása előtt fontos a megfelelő cégnév kiválasztása. 

Milyen a megfelelő cégnév?

A cégnévnek kötelező tartalmaznia a kiválasztott cégforma megnevezését vagy a „betéti társaság” vagy annak rövidítése bt-t kell tartalmaznia. Rendívül fontos megjegyezni, hogy a cégnévnek különböznie kell az ország területén bejegyzett más cég elnevezésétől. Tehát két egyforma elnevezésű bt nem lehetséges. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ezen rendelkezés nem csupán a cégnevek szószerinti teljes névazonosságának tilalmát jelenti, ugyanis a cégnévnek nemcsak a többi cégnévtől történő megkülönböztetésre kell alkalmasnak lennie, hanem a cégnevek összetéveszthetőségét is ki kell küszöbölnie. Tehát törekednünk kell arra a bt alapítása során, hogy még az esélyt se adjuk meg arra, hogy hasonló vagy ugyanazt a nevet adjunk a cégünknek alapításkor.

Fontos megemlítenünk ha a kültag adja a saját nevét a cégnévhez akkor ő is, a beltaghoz hasonlóan korlátlanul fog felelősséggel tartozni a cégért! A beltaggal azonos módon felel a kültag, ha neve szerepel a társaság cégnevében.

A kültag, a társaság üzletvezetésére és képviseletére csak akkor jogosult, ha neve szerepel a társaság cégnevében. A tagok gyűlése (taggyűlés) tevékenységében azonban a kültag is részt vesz.

0 Tovább

A cégnévvel szemben támasztott követelmények

Bt alapítás során fontos figyelembe vennünk a cégnevet, mivel számos követelményt állítanak elénk a cégnév megválasztásánál. A cégnév meghatározásánál három elvet kell figyelembe vennünk elsődlegesen a bt alapítás folyamán. Ezek a következők lennének: a cégvalódiság elve, a cégszabatosság elve és végül a cégkizárólagosság elvét.

 

A cégvalódiság elve

Arra vonatkozik, hogy csak a valóságnak megfelelő adatok szerepelnek a cégnévben, amelynek a cég tényleges formáját kell, hogy tükrözze. A  tények,  még véletlenül sem kelthetnek olyan látszatot, ami megtévesztő lehetne. Magyarán szólva ez azt jelenti, hogy a bt alapítása során a cégnév nem lehet valótlan, megtévesztő sem félrevezető ezt a cégbíróság a cégbejegyzés során vizsgálja méghozzá hivatalból. Cégbejegyzés után hivatalosan is kész a bt alapítása. Cégvalódiságnak két alapvető kritériuma van az egyik, hogy a cég nevében fel kell tüntetni a cégformát és az elnevezésnek természetesen, muszáj valósághűnek lennie.

 

A cégszabatosság elve

Azt jelenti, hogy a cégnévnek pontosnak, helyesnek illetve világosnak könnyen értelmezhetőnek kell lennie. A cégnévben csak és kizárólag magyar szavak szerepelhetnek és ennek megfelelően a magyar helyesírási szabályoknak megfelelően, kell azt megfogalmazni. A vezérszóra egyedül nem vonatkozik az előbbi kitétel miszerint a bt alapítása során a cégnevében csak magyar szavak lehetségesek. A nyelvhelyesség követelményét szolgálja továbbá az a tilalom is, amely a rövidítést nem engedi a cégnévben. Csak és kizárólag a vezérszó és a cégforma esetén. Ebből kifolyólag sem, a tevékenység sem a lehetséges üzleti jelző nem rövidíthető és az összevonás sem lehetséges.

 

A cégkizárólagosság  elve 

Azt jelenti, hogy a cégnévnek az ország területén bejegyzett más cég nevétől egyértelműen különböznie kell. Ettől eltérni nem szabad, ha még is az hátrányokkal érhet minket. Bt alapítása során fontos megjegyeznünk, hogy a cégnév összetéveszthetősége tilalmának területi hatálya csak Magyarországra terjed ki, azaz ez azt jelenti, hogy nem ütközik a cégkizárólagosság elvébe, ha netalántán külföldön bejegyzett cég nevét kívánjuk bejegyeztetni vagy akár lefoglalni. A cégkizárólagosság elve természetesen érvényesül a rövidített nevekkel kapcsolatban is. A rövidített cégnevet a cégbíróság vizsgálja. Méghozzá olyan szempontból, hogy különbözik-e az ország területén működő már bejegyzett vagy akár bejegyezni kért cégek rövidített nevétől. Bt alapítása közben vegyük az előbbi három elvet figyelembe.

0 Tovább

(új) Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás

blogavatar

Ingyen Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás is, Budapesten és Újlengyelben.

Utolsó kommentek