Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Bt története

A korábbiakban már rengeteg szó esett a bt alapítás jellemzőiről, alapításhoz szükséges iratokról, információkról, ám egy kicsit visszamennék az időben és a bt kialakulásáról is szeretnék pár szót ejteni érdekességként.

Alapjellemzők

A gazdasági társaságok két nagy csoportra oszthatók úgynevezett személyegyesítő társaságokra és tőketársaságokra. Tőketársaságnak a magyar jogban egyértelműen a részvénytársaság minősül, amelyben általában a leglazább a tagsági viszony és a tagsági jogokról értékpapírt, azaz részvényt lehet kiállítani. Jelenleg a magyar cégjegyzékbe körülbelül több mint négyezer részvénytársaság van bejegyezve.

Már az ókorban kialakult, illetve a középkorban a két legegyszerűbb személyegyesítő társaság a közkereseti és a betéti társaság. (1841-ben jelentek meg a magyar jogban).

A közkereseti társaságnál még nem válik el a tag üzleti vagyona a tagok magánvagyonától, ezért ez a társaság tipikusan a mikro-vállalkozások jogi formája. A betéti társaságok viszont már egyre divatosabb kisvállalkozási formává vált a 19. században is és nyugodtan merem állítani, hogy ezt megtartotta a mai napig, hiszen a bt alapítás számos előnnyel rendelkezik a többi gazdasági társasággal szemben. Bt alapítás Magyarországon igencsak meghaladja a százezret is.

A betéti társaság mondhatni egy ’hibrid’ forma, mégpedig, a társaság kötelezettségeiért való helytállás szempontjából: a beltagok korlátlanul felelnek a hitelezők felé, kültagok pedig korlátozottan méghozzá abban az értelemben, hogy csak betétjüket kell a társaságnak szolgáltatniuk, egyébként a hitelezők felé nem felelnek.

Tagok kötelezettségeiről korábbi írásomban olvashatnak ahol részletesen leírtam minden hasznos információt amit a bt alapítás előtt állóknak tudniuk kell és természetesen azoknak is hasznos lehet akik már egy bejegyzett céggel rendelkeznek.

Bármilyen kérdésük lenne, a témával kapcsolatban írjanak nyugodtan kommentet nekem és én válaszolni fogok rá.

0 Tovább

Bt alapítás összegezve

Most pedig a bt alapítás folyóján evezzünk tovább. Előző cikkeimből megtudhatták milyen változások következtek be 2014-ben a bt alapítás során, több cikken keresztül vezettem le a cégnév fontosságát azokból választ kaphatnak a cégnévvel szemben állított elvárásokkal kapcsolatos kérdéseikre továbbá szó esett a bt alapításához szükséges okiratokról, dokumentumokról illetve a KATA is kibontásra került. Manapság Magyarországon egyre inkább választjuk ezt a cégformát cégalapítás során.

A Betéti társaság, vagyis röviden csak Bt. A Bt jogi személyiség nélküli jogalany, de ezt megváltoztatja az új Ptk. vagyis a Bt is jogi személy lett 2014. március 15-től. Tehát a cégalapítás egyik lehetséges kimenetele egy Bt kereteiben ölthet testet. A bt alapítás társasági szerződéssel valósulhat meg. A társasági szerződésről bővebben olvashat korábbi cikkemben.

A Bt legalább egy beltagból és legalább egy kültagból áll. Arra vállalnak kötelezettséget, hogy üzletszerű közös gazdasági tevékenységet folytatnak a bt alapítás után. Ha egy beltag van – több is lehet – akkor az ő felelőssége korlátlan, tehát teljes vagyonával felel, nem csak azzal, amit bevitt a cégbe a cégalapítás során. Ám kültagként is részt vehet valaki a betéti társasági formában. A kültagnak már jelentősen kisebb a felelőssége, mint a beltagnak. Tehát a kültag csak azzal a vagyonnal felel, amit a Bt.-be bevitt a társasági. Ez általában körülbelül néhány száz ezer forint. 

0 Tovább

A betéti társaság székhelye - telephelye

Bt alapítása során kell, hogy válasszunk cégünknek székhelyet. De mi az a székhely? Mire szolgál? Miért fontos a székhely? A székhely az ahol található a cég bejegyzett irodája, a levelezési címe, az a hely, ahol a hivatalos iratokat rátolják egyben. Kötelező a székhelyét cégtáblával kijelölni.

A betéti társaság telephelye

Bt alapítása alatt a telephely megadása nem kötelező az alapító okiratnak nem szükséges tartalmazni ám azt fontos leszögeznünk, hogy a telephelynek más címen kell lenni-e mint a fentebb említett bt társaság székhelye.

Vajon akkor ezek szerint bárhol lehet a telephelyünk? Sajnos nem meg kell egyeznie azzal a településsel ahol a székhely is található a fentiekben említettek csak arra utalnak, hogy nem kell egy címen lennie. Akár lehet a szomszédjában is.

Bt alapítás során a két tagon kívül szükség van üzletvezetőre. Az üzletvezetés és ügyvezetés nem ugyanaz. Üzletvezető a beltag szokott lenni, bár van lehetőség arra is, hogy kültag is legyen üzletvezető. Az üzletvezető jegyzi a bt alapítás után a céget, ő képviseli a bt-t harmadik személyekkel szemben, hatóságokkal szemben, ő ír alá a cég nevében. Alaphelyzetben az üzletvezetőn kívül senki sem képviselheti a betéti társaságot.

Bt alapítás esetén figyeljen oda arra, hogy ki legyen az üzletvezető, általában olyan személyt szoktak választani, ahol a járulékfizetés alacsony azaz akinél a legkevesebbet kell fizetni illetve legyen megbízható személy hisz ez sem elhanyagolható tényező a bt alapítás kapcsán.

0 Tovább

(új) Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás

blogavatar

Ingyen Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás is, Budapesten és Újlengyelben.

Utolsó kommentek