Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A bt. alapításhoz szükséges alaptőke

A bt. alapításhoz szükséges alaptőke 

A bt. alapításához nincs szükség kimagasló összegű induló vagyonra, nincs meghatározott minimális alaptőke, illetve nem szükséges a társasági szerződésben meghatározott összeg tagok általi növelése vagy kiegészítése. A bt. alapításakor a betéti társaság részére rendelkezésre bocsátott vagyon állhat pénzbeli, vagy a többi társasági formához hasonlóan nem pénzbeli (apport) hozzájárulásból. Utóbbiak körében ingó vagyontárgyakon túl lehetséges még vagyont megtestesítő értékpapír, jogosultságok vagy követelések rendelkezésre bocsátása is. A bt. működésének időtartama alatt a befizetett vagyont a tagok nem követelhetik vissza, táraságból történő kilépésük esetén viszont a törzsbetét kifizethető, illetve üzletrészük át is ruházható.

A bt. működése alatt az elért eredményeiből való részesedés vagyoni hozzájárulásuk arányában illeti meg a tagokat. A bt. alapításához szükséges társasági szerződésben azonban ettől eltérően is megállapodhatnak a tagok, az olyan megállapodás viszont kizárt, amely alapján valamely tagok kizárólag a nyereségből, míg mások csak a veszteségeken osztozzanak.

0 Tovább

A bt. alapításának szabályai

A bt. alapításának szabályai 

Betéti társaság, azaz bt. alapításához legalább két tag (beltag, kültag) szükséges. Egyszemélyes bt. nincs. A tagok közül a beltagnak a felelőssége a társaság vagyona által nem fedezett kötelezettségek erejéig korlátlan, tehát, ha úgy adódik akkor saját vagyona, ingatlan, ingó vagyontárgya is értékesítésre kerülhet, míg legalább a másik tag a társasági szerződésben vállalt vagyoni betétjének szolgáltatására terjed csak ki, így nem felel a vállalkozás által vállalt kötelezettségekért.

Az utóbbi években leginkább a kft. formában működő gazdasági társaságok alapítása volt a jellemző, ezért a jogalkotó a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) bevezetésével ösztönözni kívánja a bt. formában alakuló vállalkozások számának növekedését is.

A bt. alapításának a kedvezményes adózás melletti másik előnye, hogy gyakorlatilag minimális tőkeigényű.

Bt. alapításakor a vállalkozás nevét úgy célszerű kiválasztani, hogy lehetőleg több alternatíva is rendelkezésre álljon arra az esetre, ha a cégbíróság valamilyen oknál fogva elutasítaná a választani kívánt nevet. Lehetőleg törekedjünk a név kiválasztásánál az egyediségre, és amely név reprezentálni fogja az adott vállalkozást és az általa végezni kívánt tevékenységet is. Nem kizárt az idegen nyelvű elnevezés sem, ebben az esetben pedig érdemes olyan szempontokat is figyelembe venni, mint például a könnyen megjegyezhetőség és érthetőség vagy azt, hogy egy esetleg idegen nyelvekben nem jártas személy könnyen megértse a vállalkozással kapcsolatos ügyintézés során.  

0 Tovább

Bt alapítás - Felügyelőbizottság

A felügyelőbizottság feladata

A bt alapítás témakörén belül még nem esett részletesen szó a felügyelőbizottságról, pedig  nagy jelentősége van a cég működésében, fogalmazhatnám úgyis, hogy a zavartalan működésében. Bt alapítás után nagy szerepe van a felügyelőbizottságnak.

A felügyelőbizottság a legfőbb szerv részére ellenőrzi az ügyvezetés munkáját, illetve köteles lesz megvizsgálni a legjelentősebb üzleti jelentéseket. Az éves beszámoló elfogadásával kapcsolatosan a törvény hangsúlyozza a felügyelőbizottság szerepét. Ebben a kérdésben ugyanis a legfőbb szerv csak a felügyelőbizottság írásos jelentése alapján határozhat. A felügyelőbizottság állásfoglalása nem köti a legfőbb szervet, de annak véleményét a döntést megelőzően ismernie kell.

Amennyiben a felügyelőbizottság úgy ítéli meg, hogy az ügyvezetés tevékenysége jogszabályba vagy a létesítő okiratba, legfőbb szerv határozatába ütközik, vagy egyébként sérti a gazdasági társaság érdekeit, akkor a felügyelőbizottság jogosult összehívni a legfőbb szerv ülését a szükséges határozat meghozatala érdekében.

A felügyelőbizottság működése

Bt alapítás ha megtörtént fontos tisztában lennünk, hogyan működik a felügyelőbizottság. A felügyelőbizottság egy testületi szerv, tagjainak száma meghatározott, ami annyit jelent ebben az esetben, hogy három főből áll.

A felügyelőbizottsági tag megbízatása öt évre szól. A felügyelőbizottság bár testületi szerv, de az ellenőrzési feladatokat tagjai között megoszthatja. Ez lehet eseti jellegű, ami egy-egy feladat ellátására vonatkozik, de szólhat hosszabb távra is, amikor egyes ügycsoportok ellenőrzéséről van szó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felelősség is megoszlik a tagok között.

Az ellenőrzési feladatok megosztása csak célszerűségi, praktikussági szempontok miatt történhet, ami a felügyelőbizottsági tagok helytállási kötelezettségét nem érinti.

 

0 Tovább

(új) Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás

blogavatar

Ingyen Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás is, Budapesten és Újlengyelben.

Utolsó kommentek