Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bt alapítás folyamata, iratok, dokumentumok

A korábbi cikkemben ígértem, hogy a bt alapítás során felmerülő iratokat, dokumentumokat fogom ismertetni ebben a cikkemben.

Adatfelvétel

A cégalapítás, cégmódosítás első lépése az alapítandó cég adatainak meghatározása, megadása. Ezen adatok a cég neve, cégforma (Kft., Bt., Zrt.), cég székhelye, e-mail címe, a tagok neve és vagyoni hozzájárulásuk mértéke, az alapítandó cég jegyzett tőkéjének összege stb.

Iratkészítés

A megadott cégadatok alapján a szükséges iratokat az eljáró ügyvéd készíti el.

Dokumentumok aláírása következik az iratkészítés után

Miután az iratok elkészültek, az aláírás a cégben minden érintett fél egyidejű megjelenésével, az eljáró ügyvéd jelenlétében történik. Az érintetteknek megfelelő okmányokat vinniük kell a dokumentum aláírásához
Az iratok elküldése a Cégbíróságnak: Az cégiratok benyújtása a Cégbíróságra elektronikus úton történik, mely az eljáró jogi képviselő feladata és felelőssége.

A cégiratok átvétele

A Cégbírósági bejegyezést követően az új cég az eljáró ügyvédtől vehető át.

Ha bt alapítás sikeres volt, akkor a további teendők kötelezőek lesznek

Ilyen például a bt alapítás után könyvelőt kell választanunk magunknak. Ezután számlavezető bankra lesz szükségünk. Majd a törzstőkét be kell fizetni a bankszámlánkra. Bt alapítás után további engedélyeket és törvényben előírt bejelentési kötelezettségeink adódhatnak.
A cégiratok elektronikus benyújtása a Cégbíróság felé lehetővé teszi, hogy amennyiben a cégalapításhoz szükséges személyi és tárgyi feltételek rendelkezésre állnak, a cégbejegyzés akár már az adatfelvétel napján is megtörténhet.
A következőkben szeretném ismertetni, hogy a betéti társaság tagjaira milyen szabályok vonatkoznak, hogy akik bt alapítás előtt állnak tisztában legyenek vele és természetesen a már bt tagok is.

0 Tovább

Betéti társaság alapítása 2014-ben

Mint már az előző cikkemben is ígértem most leírom, hogy milyen változások történtek 2014. tavaszától a bt alapítás kapcsán.

Az új Ptk. a bt alapítást is érinti

Ez alapvetően két dolgot jelent mint már említettem korábbi cikkemben is, hogy változnak a bt alapítás, a bt, mint cégforma szabályai valamelyest illetve a kft alapítások száma nagy valószínűséggel csökkenni fog amelynek oka, hogy a  kft törzstőkéjének minimuma jelenősen megemelkedett. Ez jelenleg azt jelenti, hogy az új szabály miatt a törzstőkének legalább hárommillió forintnak kell lennie, ami az előző törzstőkét igencsak meghaladja. Ebből kifolyólag arra a következtetésre juthatunk, hogy többen fognak a bt alapítás mellett dönteni.

A bt-nek szintén ügyvezető fogja ellátni a vezetését, mely csak beltag lehet. A betéti társaság fogalma változatlan a március 15-én hatályba lépő új Polgári törvénykönyvben. A beltag korlátlanul, míg a kültag csak a vagyoni betétével felel a társaságnak. A Ptk rendkívül keveset ír a bt alapítás változásáról mivel azt vallja, hogy a közkereseti társaságok (kkt.-k) szabályait kell alkalmazni ezekre is.

Fontos megemlíteni, hogy  a kültag nem lehet a társasági vezető tisztségviselője az új Ptk szerint. Ha a beltag kültaggá válik, még 5 évig korlátlanul felel a társaságnak az új státuszba lépés előtt keletkezett tartozásaiért. Következő cikkemben a bt alapítás során felmerülő iratokat fogom ismertetni illetve a bt alapítás menetét írom le.

0 Tovább

Bt alapítás megváltozott szerepe 2014. tavasszától

Bt alapítás megváltozott szerepe 2014. tavasszától

Az új Ptk. a bt alapítást is érinti. Ez alapvetően két dolgot jelent:

- változnak a bt alapítás, a bt, mint cégforma szabályai valamelyest

- a kft alapítások száma nagy valószínűséggel csökkenni fog...

Az elsőre - tehát a bt alapítás , mint cégforma alapításával, fentartásával, működtetésével kapcsolatos jogszabálymódosításokra a következő poszt valamelyikében fogok kitérni.

A kft alapítások száma csökkeni fog, ez köszönhető annak, hogy a kft alapítás során már nem lehet megadni majd 3 millió forintnál kisebb jegyzett tőkét, ez hatszor akkora tőke igényt jelent, mint korábban.

Ugyanakkor az alapítók megtehetik azt, hogy egyetlen forintot sem bocsátanak rendelkezésre alapításkor, azt el is húzhatják akár egy éven túlra is, persze ez esetben amíg a teljes törzsbetétet nem fizetik be, korlátlanul felelnek a céges tartozásokért. A törzstőkéhez kötődő változhoz még hozzá kell tenni, hogy az ügyvezetők, vezető tisztségviselők felelősségi szabályai is változni fognak a Hatodik könyv egyik paragrafusa szerint.

Mindez a cégalapítás előtt állókat nyilván a bt alapítás felé fogja elmozdítani, a cégalapítások száma csökkenni fog, ezen belül pedig a bt alapítások számának aránya fog növekedni.

A következő posztban leírom, hogy milyen változások várhatóak 2014. tavaszától a bt alapítások terén. 

0 Tovább

(új) Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás

blogavatar

Ingyen Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás is, Budapesten és Újlengyelben.

Utolsó kommentek