Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bt alapítás – Cégnyilvántartás

A mai témánk a Bt alapítás keretei között, a cégnyilvántartás.

Amit elöljáróban fontos tudni a cégnyilvántartásról, az az, hogy a cég adatai a Bt alapítás során bekerülnek egy nyilvántartásba. Ebben a nyilvántartásban találjuk meg, hogy a cég mikor lett bejegyezve, ki a tulajdonos, ki az ügyvezető, kik a tagok, mi a cég székhelye, valamint, hogy mi a cégjegyzékszáma és az adószáma.

Ezeket minden egyes gazdasági társaság típusnál nyilvántartják.

A cégnyilvántartás adatai mindig naprakészek. A nyilvántartás lényege az, hogy a közhitelességet biztosítsa, valamint meg legyen az átláthatóság a gazdasági társaságok terén is.

Ezt a jogintézményt, a 2006. évi V. törvény szabályozza.

A törvény a következőképpen szabályozza a cégnyilvántartást.

A nyilvántartás két részre oszlik. Az egyik rész maga a cégjegyzék. Talán ez az a rész, amelyet mindenki ismer és rengetegen használnak is. Ez egy teljesen ingyenes jegyzék, amelyhez az interneten keresztül bárki, bármikor hozzáférhet.

Itt ugyanis arról van szó, hogy minden egyes cég tartozik egy illetékes cégbírósághoz. Ez a cégbíróság cégalapítás, esetleg Bt alapítás során rengeteg adatot kér, igazolást, meghatalmazást, aminek a mindenki számára lényeges adatokat bevezetik, ebbe a rendszerbe. Tehát a cégjegyzék tartalmazza a tételes adatait a társaságnak.

A cégnyilvántartás második részét, a következő cikkben folytatom.

De addig is, hadd ajánljak a figyelmükbe egy olyan megbízható vállalkozást, amely Bt alapítást is bonyolít.

0 Tovább

Bt alapítás – A felszámolóbiztos

Ma a felszámolóbiztosról és a felszámolási eljárásról írok részletesebben.

Tudom, hogy amikor megtörténik a Bt alapítás, akkor senkinek nem jut eszébe, hogy egyszer majd talán meg kell szüntetni a cégét.

A felszámolási eljárás során a gazdasági társaság megszűnik egy hosszabb folyamat eredménye képpen.

A Polgári Törvénykönyv 2014. március 15-én több változást hozott, közöttük a felszámolási eljárás kérdését is. A felszámolási eljárás során a cégnyilvántartásban történik változás.

A gazdasági társaság neve mellé bekerül egy jelzés. A jelzés a „fa”, ami azt jelenti, hogy felszámolás alatt.

Ez az eljárás egyik kötlező kelléke. Azért, mert a cégnyilvántartásban történő jelzés feltüntetésével a közhitelességet próbálják biztosítani.


Ez azért szükséges, mert, hogy ha a társaság egyik partnere úgy dönt, hogy utána néz az adatainak, akkor látni fogja, hogy mikor mi változott és milyen eljárás alatt áll.
A cégmódosítás teljesen díjtalanul történik, amelyről az eljárást lefolytató bíróság gondoskodik.

Kik azok, akik indíthatnak egy ilyen eljárást?

Az eljárást kezdeményezheti a szóban forgó társaság is, de a társaság hitelezői is nyújthatnak be erre vonatkozólag keresetet.

Mi történik az eljárás lefolytatása alatt?

Amikor megkezdődik az eljárás, akkor nem csak a felszámolás alatt jelzőt kapja meg a gazdasági trsaság, de még a vezető tisztségiselő jaogait is korlátozzák.

A korlátozás a vagyoni nyilatkozatok tekintetében realizálódik. Tehát, összehívhatja a legfőbb szervet, de vagyoni nyilatkozatot nem tehet.

Helyette a felügyelőbiztos teszi ezt meg. Ettől nem válik a felügyelőbiztos a társaság tagjává, mindössze csak ő képviseli a céget a vagyoni részeknél.

Természetesen az eljárás vége az, hogy a társaság megszűnik. A megszűnés jellege pedig, jogutód nélküli megszűnés. 

0 Tovább

Bt alapítás – Beltag

A Bt alapítás érvényességi kellékéhez tartozik az, hogy mindenképpen lennie kell egy kültagnak és egy beltagnak. Ma a beltagról írók részletesebben.

Tudni kell, ha valaki beltag szeretne lenni, hogy ez a személy korlátlan felelősséggel tartozik. Miért tartozik felelősséggel? A vállalt kötelezettségek irányába tartozik saját vagyona terhére. Ez azt jelenti, hogy ha olyan kötelezettséget vállal a Bt alapítása során létrejött gazdasági társaság, amelyet nem tud fedezni, akkor a további kötelezettségekért a beltag vállalja a felelősséget.

A beltag a cégnek a vezetője. Ezzel tehát sokak számára tiszta lehet, hogy az üzletvezetői és a képviselői feladatok is a beltag személyében központosul.

Kérdés, hogy a kültag is lehet-e cégvezető. A válasz erre az, hogy abban az esetben a kültag is gyakorolhatja a fent említett jogokat, ha arra a létesítő okirat külön felhatalmazza. Tehát nem lehetetlen, de nem is automatikus.

A beltag ezenkívül, szignalizációs joggal rendelkezik, valamint a szerződéseket is ő írja alá.

A Bt alapítás során megnevezett beltag sok mindenért felel. Felel többek között a tételes anyagi elszámolásért, a leltárért, a jogszerű gazdálkodásért, azért, hogy az üzlet minden lépése zökkenő mentes legyen, valamint a gazdasági társaság jogszerű működéséért.

De, ha mindez nem lenne elég, akkor felel még az áruk beszerzéséért, azoknak az előírásáért, valamint ezen áruk értékre bocsátásáért. És végezetül irányítja és szervezi a betéti társaság működését.

A beltag köteles a taggyűlésen személyesen részt venni. ugyanez vonatkozik a kültagra is.

Érdemes olyan személyre bízni ezeket, aki felelősségteljes és becsülettel elvégzi a rá kiszabott feladatok összességét. 

0 Tovább

(új) Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás

blogavatar

Ingyen Bt alapítás INGYEN - székhelyszolgáltatás is, Budapesten és Újlengyelben.

Utolsó kommentek